Elaludtam…

Még kb. 1 hónapja beszereztem az Egyesült Királyságból egy Vodafone Femtocellát, ismertebb nevén Sure Signal-t. A lényege, hogy az otthoni Internetkapcsolaton át bemegy a Vodeafone központba, a másik oldalon viszont 3G jelet “csinál”, így akinél gyenge a jelerÅ‘sség, az feldobhatja maga körül kicsit a térerÅ‘t.

Persze engem nem ez a része izgatott, sokkal inkább az, hogy ezzel lehallgatható-e bármilyen 3G-s adatforgalom, vagy sem? A válasz érdekében mélyebbre kell kicsit ásnunk, hogyan is működik egy ilyen kis cella?
Van benne egy rádiós részleg, egy ARM processzor ami egy nagyon miniatűr, lecsupaszított embedded Linuxot futtat, illetve egy hálózati interfész, amely IPsec-et épít fel a központtal, és nagyjából csak továbbít mindent ami bejön a rádión be a központba. Azt mondanom sem kell, hogy az embedded Linux-ba való betörés és root jog szerzés már megoldották mások, sÅ‘t annál sokkal többet is csináltak: saját IPsec kulcsok felpakolása révén lehetséges az egész rendszert elirányítani, átirányítani, stb… szóval röviden: minden környékünkön lévÅ‘ 3G-s emberkét lehallgatni, ha átállnak a mi hálózatunkra. Ezt kombinálva a tavalyi CCC-s GSM elÅ‘adással eljutottunk odáig, hogy ha valaki le AKAR hallgatni egy valakit, akkor azt megteheti, anélkül, hogy errÅ‘l a célszemélynek tudomása lenne/tehetne ellene. Komoly.
Persze a srácok a The Hacker’s Choice-nál nem aludtak, megnézték, hogy mi a helyzet a túloldalon, hiszen ha minden stimmel, akkor ez a kis doboz nagyon mélyen belenyúl a gerinchálózatba.
Mit tapasztaltak?
Mindenhol ugyanaz a jelszó (newsys)….a többit el lehet képzelni.

UPDATE: hülye módon elhittem az ITcafés cikket, csak a femtocellákra törtek be, szóval a gerinchálózat még érintetlen…címeres ökör vagyok mert az adott THC wiki bejegyzést több hónapja olvasgatom…

A BlackHat-en pedig előadást tartanak belőle.
UPDATE: és addig nem mondanak el semmit (emailes megkeresésre tuti nem, azt már próbáltam).

Azt hiszem no comment, ezt én benéztem. Mondjuk kutatni már nem kell, csak az ötletet sajnálom (bár ahogy elnézem, őnekik jutott eszükbe először).

Ajánlott irodalom:
http://wiki.thc.org/vodafone

https://www.blackhat.com/html/bh-us-11/bh-us-11-briefings.html#Borgaonkar