A Szt. Grál és a KRESZ találkozása

2011. január elsején amíg sokan józanodással töltötték az időt én máris az új évre vonatkozó terveket szövögettem: a CCC-n Berlinben bemutatott GSM-törés beindította a fantáziámat. Rögvest neki is láttam cselekedni: két Motorola telefont hamar kaptam az eBay-ről (elkerültem a nagy bumm-ot amikor mindenki ilyen telóra vadászott), azonban a hozzávaló kábellel meggyűlt a bajom. Először Kínából rendeltem meg, dealextreme.com-ról: serial-USB átalakítót és serial-2,5 mm-es jack átalakítót. Az előbbi kettő megjött 1,5 hónap után, a másik kettőre azonban közölték, hogy nem elérhető, és felejtsem el. Ezen felindulva írtam neki egy dörgedelmes választ, amire válaszul visszautaltak 25 dollárt (eredeti rendelésem értéke 13 dollár volt :)). Ezek után persze nem firtattam a dolgot, kábelem azonban még mindig nem volt.
Ekkor kiderült, hogy van egy német bolt, amelyik ilyen kábeleket árul, úgyhogy nagy nehézségek árán rendeltem onnan kábelt. Ekkor ránéztem az osmocom weboldalára, és kiderült, hogy az USB-serial átalakítók is rosszak, mert nem FTDI chipesek, és csak az FTDI chipes a jó.
Persze, hogy nincs vége a mókának, szerencsére Magyarországon találtam egy webshopot, amelyik FTDI-s USB-serial átalakítókat árul, megrendeltem hát ezt is.

Ma megjött a német kábel (a magyar már itt dekkol két hete), így összeraktam az általam már csak Szent Grál-ként emlegetett kábelegyüttest, amelyekkel végre minden hardveres akadály elhárult a GSM lehallgatás elől (most jön a szoftveres, már előre félek, de reménykedek azért :)).

 

A másik dolog ami ma történt, hogy a KRESZ tanfolyamnak köszönhetÅ‘en egyre inkább feltűnik az úton közlekedÅ‘k szabálytalansága, pl. körforgalomból kilépve nem indexelnek. Nem értem meg, miért nem lehet indexelni…egy gyalogosnak (mint pl. én) nagyon sokat segítene, ha tudná, hogy most készüljön gázolásra, vagy sem…tudom, hogy a KRESZ nem mindig értelmes szabályokat tartalmaz, de ez speciel éppen hasznos és helyes (lenne, ha megtartaná valaki).